Veilig vuurwerk afsteken


Vuurwerk kan blijvende schade veroorzaken, dus raden wij u aan om uw vuurwerk zo veilig mogelijk af te steken.Ga voorzichtig met vuurwerk om en blijf nadenken wat u er allemaal mee doet om zo veel mogelijk ongelukken te voorkomen.Enkele tips voor het veilig afsteken van vuurwerk zijn:

GEBRUIKSAANWIJZINGEN

Lees altijd de gebruiksaanwijzing.

SIERVUURWERK

Zorg dat siervuurwerk stevig en stabiel staat.

AFSTAND

Blijf op een veilige afstand van het vuurwerk.

WEIGERAARS

Steek vuurwerk dat niet is afgegaan nooit opnieuw aan.

AANSTEEKLONT

Steek vuurwerk aan met een aansteeklont.

FLESSEN

Vul de fles tot de helft met zand of water, zodat deze niet omvalt.

Brandwonden


Wij raden u aan om brandwonden van vuurwerk minstens tien minuten onder koel, zacht stromend water te houden. Let er wel op dat u niet te koel water gebruikt, anders kunt u onderkoeld raken. Dit geld vooral wanneer er een groot stuk van de huid is verbrand. Goed koele verlicht de pijn, maar zorgt er ook voor dat de brandwond niet dieper de huid indringt.

Bij een kleine, oppervlakkige brandwond kunt u zelf brandwondenzalf opsmeren. Met een diepere of brandwonden die groter zijn dan een handpalm raden wij u aan om naar de dokter of om naar het ziekenhuis te gaan. Ook als de verbrande huid geen pijn doet en grijs tot zwart van kleur is moet u dit doen. Bel het alarmnummer 112 voor een ambulance en voor eventueel advies.

Andere verwondingen


Als je een oogletsel oploopt moet je een arts inschakelen. Een oog is erg kwetsbaar en zonder de juiste verzorging kun je door letsel langdurige problemen krijgen.

Als er een vinger of een ander lichaamsdeel door vuurwerk wordt afgerukt, moet je direct naar de eerste hulp. Als je de vinger nog hebt, moet je deze in een schoon, dichtgebonden zakje bewaren. Dit zakje moet weer bewaard worden in een bakje met koud water en ijsblokjes. Let wel op dat vinger niet bevriest.

Open wonden moeten altijd worden behandeld door een arts of in het ziekenhuis. Let op bij het afsteken van vuurwerk, maar let ook op als je er alleen maar naar kijkt.

Tips voor huisdieren


Het gebruik van kalmerende medicijnen is niet ideaal. In sommige gevallen wordt het dier wel verdoofd, maar blijft het gehoor hetzelfde.

Soms wordt het dier zelfs gevoeliger voor geluid. Dan is het dus nog steeds angstig, maar kan er niet op reageren.

  • Train je huisdier vooraf.
  • Volg een vuurwerktraining bij een hondenschool.
  • Houd katten in huis en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn.

Bestel hier uw vuurwerk!